Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Cimkék

2009.06.05. 14:24 Picanter

A nagy sajt és Papas esete a Picanterben - Parmegiano Reggiano nekrológ

A Parmegiano Reggiano - A sajtok királynője!!!

Egy különösen kemény sajt, melynek „tésztája” enyhén morzsolódós struktúrájú, és ha vannak is lyukak benne akkor is csak nagyon kevés, és  elszórtan.

Az AOC védjeggyel ellátott sajt előállítását szigorú felügyelő bizottság követi nyomon.

Észak-Olaszország tartományaiban ( Modena, Parma, Reggio Emilia, Mantova, Bologna) készül, kizárólag a bizottság által jóváhagyott tejüzemekben és a térségben legelő tehenek tejéből.

A sajtcipó formája cilinderalakú, magassága 18-24cm, átmérője 35-45cm, súlya pedig 24-40kg. Külső héja sima, kemény és aranysárga színű, mely az idő előrehaladtával sötétedik. Belül szalmasárga, világos és arany tónusokkal, állaga pedig olyan hatást kelt, mint ha töredezett volna. A Parmigiano reggiano az egyetlen olasz sajt, mely a mindenkori előállítási dátumot viselni köteles! Ezt a sajt oldalába égetik a készítő védjegyével és sorszámával. Minél érettebb a sajt annál jobb és minél kisebb a készítő sorszáma annál régebbi a manufaktúrája.

Semmi esetre sem szabad összetéveszteni a már lereszelt „parmesan” névvel illetett hamisítványokkal!

A mi királynőnk egy nagyon kis sorszámú cégtől származik és a legtökéletesebbre érleltük, melynek íze édeskés…illatos….és fűszeres…! Vékonyra szeletelve elolvad a szádban!

Meghalt a királynő, éljen a királynő!

Szóval megrepesztettük a féltve őrzött fenséget...

38,5 kg volt…3 éves! Nyugodjék békében!

Egészségünkre!


Ámen!

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://picanter.blog.hu/api/trackback/id/tr481165551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sonkasonka 2009.06.23. 12:41:31

Akárhányszor megnézem ezt a blogot, nagyon jó kedvem lesz tőle!Legalább annyira mint amikor bemegyek hozzátok!
Jó a zene,finom a sajt,jó a Papasz!:)
süti beállítások módosítása