A tapas Spanyolország egyik legjellegzetesebb gasztronómiai különlegessége.
Hazájában bárokban, éttermekben és az otthonokban is egyaránt nagy kultusz övezi ezeket a kis falatokat, melyeket rendszerint egy-két pohár minőségi borral, sherryvel, spanyol cerveza-val, vagy egyéb itallal fogyasztanak.
Hazájában bárokban, éttermekben és az otthonokban is egyaránt nagy kultusz övezi ezeket a kis falatokat, melyeket rendszerint egy-két pohár minőségi borral, sherryvel, spanyol cerveza-val, vagy egyéb itallal fogyasztanak.
Mint minden sikeres történetről, a tapasok kialakulásáról is legendák terjednek.
Az egyik történet szerint annak idején a boros poharak tetejére kis tányérkákat tettek, hogy a bogarak ne repüljenek bele egy-egy hosszabb beszélgetés alatt. Később ezekre az improvizált kis edényekre kerültek apró kísérő falatkák, melyek végül meghódították az egész spanyol konyhaművészetet. Ugyanis a tapa spanyolul fedőt jelent.
Az egyik történet szerint annak idején a boros poharak tetejére kis tányérkákat tettek, hogy a bogarak ne repüljenek bele egy-egy hosszabb beszélgetés alatt. Később ezekre az improvizált kis edényekre kerültek apró kísérő falatkák, melyek végül meghódították az egész spanyol konyhaművészetet. Ugyanis a tapa spanyolul fedőt jelent.
A másik legenda X. Alfonz kasztíliai király nevéhez fűződik. Eszerint az uralkodó hosszabb betegségéből a főétkezések között borral és apró falatok majszolásával igyekezett elkerülni, hogy elgyengüljön. Felépülését követően pedig elrendelte a kocsmárosoknak, hogy minden pohár alkoholos ital mellé adjanak rágcsálnivalót, azaz tapast.
X. Alfonz nevéhez fűződik még egy másik verzió is, miszerint azért rendelte el a falatok szervírozását, hogy katonái, nehogy berúgjanak egy-egy szieszta alatt elfogyasztott ital mellett. Mindenesetre bármely legenda is igaz, a kocsmárosok jól jártak, mert kevesebb mámoros vendéggel, ellenben nagyobb fogyasztással találták magukat szembe.
Azonban nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a tapas nem pusztán egy gasztronómiai sikertörténet, hanem egy élmény, mely összeforr a családias vendéglátás, a barátság és a jóízű beszélgetések fogalmával.
A Picanter Delicatbistroban szeretnénk valami igazán különlegeset nyújtani a szürke utcákról hozzánk betérő vendégeknek, barátainknak. Ehhez pedig minden erőnkkel ragaszkodunk, legyen bármilyen is a világ körülöttünk!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.