2008.12.30. 13:17 Picanter

Szilveszteri babonák

Miért koccintunk szilveszterkor éppen pezsgővel? Milyen szilveszteri szokások, hiedelmek között ünnepeljük az újesztendőt?


Szilveszter és újév napján számos szimbolikus jelentőségű tevékenységet végzünk. Van aki álarcot visel, zajoskodik a szerencsétlenség elijesztésére. Az év első napja jelentősen befolyásolja az elkövetkező év eseményeit. Szilveszterkor semmit sem szabad kiadni a házból, szemetet kidobni, mert minden jót elvisz az újévben. Nem szabad veszekedni, mert az egész év bosszúsággal és perlekedéssel fog telni.
 

Kimondottan szerencsétlenséget hoz ha valaki szilveszteri vacsoraként szárnyast vagy lábasjószágot fogyaszt. A hiedelem úgy tartja, hogy a baromfi hátrafelé kapar, így elkaparja a szerencsét, míg a lábasjószág hátrafelé rúg így elriaszthatja a következő év sikereit. A szilveszteri menü mindenképpen malacsült legyen, a disznó előre túr orrával, kifordítja a szerencsét. Szemes termékeket is ajánlatos fogyasztani, pénzt hoz a házhoz. Ha az év első napján lencsét eszünk, akkor reménykedhetünk, hogy az új év sikerekben gazdag lesz.
Szilveszterkor csakis gazdagságot hozó italt fogyasszunk. Erre más nem is alkalmasabb mint a pezsgő. Kezdetekben a pezsgő csak az elit osztály által volt hozzáférhető. Elsőként az 1600-as években készítettek pezsgőt, Dom Perignon francia szerzetes borból véletlenül pezsgőt készített. A rákövetkező években külön üvegekben erjesztették a pezsgőt, egy-egy üveg pezsgő elkészítése évekbe telt. A legtöbb üveg a készítés alatt felrobbant, ezért is volt csak a nemesek kiváltsága pezsgőt fogyasztani. A pezsgőzés elterjedésében nagy szerepet játszott Madame Pompadour, aki - ha hihetünk a legendáknak - az első pezsgőspoharat saját melleiről mintáztatta udvari mestereivel.
 

A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.
A távol lévő szerelmesek éjfélkor egy kicsi pezsgőt öntsenek ki a földre, mielőtt a többiekkel koccintana, hogy a kedvesükkel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor valamit kiöntünk a földre, akkor "dől a lé" egész évben.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://picanter.blog.hu/api/trackback/id/tr29848511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása