2008.11.25. 11:16 Picanter

Advent a Picanterben

Hát eljött életünk első ADVENTJE!

 

Téged is lázas izgalommal tölt el egy-egy nagyobb eseményre való készülődés?

 

Akkor biztosan nem fogsz unatkozni a következő hetekben.

A karácsonyt megelőző Advent négy hete ugyanis nem másról, mint a készülődésről, az ünnepekre való ráhangolódásról szól.

A keresztény hagyományok szerint Advent első vasárnapján kezdődik meg az új egyházi év és a felkészülés a karácsonyra. A négy vasárnapot magába foglaló Advent a Szent András apostol ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnap kezdődik--->(Sok boldogságot minden Andrásnak!  ) és december 24.-ig tart.

Ha azt mondom, Advent egy dolog biztosan eszünkbe jut.

Igen… Ez a koszorú!

A hagyományok gyökerei a régmúltba vezetnek vissza, amikor is az emberek még hittek a boszorkányokban és a gonosz szellemekben.

Hogy távol tartsák őket fűzfából, szalmából, fagyöngyből és fenyőágakból fontak koszorút, amit aztán arany vagy piros színű szalaggal díszítettek. A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt. A téli napéjegyenlőség a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe, mely az élet örök körforgására, az örök újjászületésre utal. Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek Advent négy hetét jelképezik. Minden héten egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani a koszorún. Az ajtóra erősített, gyertya nélküli koszorú a szíves vendégvárást reprezentálja!

A Picanterben egy igazi különlegesség várja a betérőt!

Kakasfarktollakból készítettünk egyedi koszorút! :))) Szegény kakas Papas fazekában kötött ki, de a tollai az ajtónkban ékeskednek! :)

Tehát visszaszámlálás indul!

Gyorsabban telik az idő karácsonyig, ha minden napra jut valami meglepetés.

A boltokban kapható adventi naptárak ablakai mögött hagyományosan csoki és cukorka rejtőzik, mi azonban valami mással szeretnénk elkápráztatni vevőinket!

Papas, Adventig minden napra készít egy különleges finomságot, amit akár a helyszínen elfogyaszthatsz, vagy csomagolva hazavihetsz.
Légyen ez adventi bőrös pirosra sült malackaraj hagymás almás káposztával vagy egy igazi adventi mézes krémes, melyek receptjét itt nálunk szintén megtalálod!
Ami azonban az igazi meglepetés, hogy december 24.-ig minden nap egy-egy termékünket 30 százalékkal olcsóbban megvásárolhatod.
A sonkától a legfinomabb sajtokig, a chorizótól kezdve a libamájig minden napra tartogatunk egy adventi meglepetést!

Az adventi időszak elmaradhatatlan kellékei a karácsonyi vásárok. Ha nem vagyunk megrögzött „shoppingolók”, és a már zsúfolt üzletekben pánikszerűen rohangáló emberek látványától is kiráz a hideg, térjetek be hozzánk.

Egyszerre megvásárolhatod a kézzel készített fa konyhai eszközöket a spanyol kézzel horgolt gyönyörű karácsonyfadíszeket, az egyedi ajándékdobozokat, ami francia és spanyol édességekből kacsa és libamájkészítményekből csomagolt sonkákból és millió apró ajándéknak valóból áll, ami természetesen fogyasztható különlegesség.

Nem kell Bécsbe utaznod, hogy megérezd a karácsonyi vásár ízét és illatát...
December elejétől a Picanter elé kitelepülünk és igyekszünk idehozni Nektek egy mézeskalácstól és sült gesztenyétől illatozó lampionfényes hangulatot.
Ha kellőképpen elfáradtál a város forgatagától, ha átfázott elgémberedett végtagjaidat nem érzed, akkor kortyolj a nálunk főzött fűszeres forralt borból vagy igyál meg egy gőzölgő hamisítatlan spanyol forró csokit!!!  Kis szerencsével két legyet üthetsz egy csapásra a kikapcsolódás mellett még az ajándékozás kérdését is kipipálhatod!:))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PAPAS ADVENTI RECEPTJEI

 

 

 

 

 

 

 

(az ételeket a Picanterben megkóstolhatod!)

 

 

 

 

 

 

 

 

Adventi hagymás-almás káposzta
(Vegetáriánus fogás is lehet, különleges illatot varázsol a lakásba! Ünnepváró, békebeli hagyományokat teremt. Nagyon ajánlom! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kg savanyú káposztát kicsit mossál át.
Vágj négy nagy almát cikkekre. Maximum 8 cikk legyen!
3 hagymát karikázz fel és olajon süsd meg.

Adj hozzá egy kanál mézet és a savanyú káposztát. Forgasd át az olajon és egy kis víz hozzáadásával kisebb lángon párold kb. 30 percig.
Mindig pótold az elveszett folyadékot, de hagyd rövid lén.
Az almákat a végén kell hozzáadni és kb. 5 percig párolni.
Ha kész, tartsd lefedve még 10 percet.
Ízlés szerint sózd - borsozd, de alapvetően egy édes-savanyú íz hatásnak kell érvényesülni!

Ehetjük sült húsokkal, sült tésztával vagy héjában sült burgonyával. Vegetáriánusok is fogyaszthatják, de lehet része az adventi böjt napjainak is:)))

 

 

Bőrös malackaraj-sült

 

1db bőrös malackaraj (csontokkal együtt 2-3kg)
6 tk só1-1 tk fehérbors,feketebors,szecsuáni bors,egész kömény, egész koriander
3-4 evőkanál libazsír (A Márton napi sültekből megmaradt tökéletesen jó...a Picanterben libazsírt is kapsz kimérve:)))
2 fej vöröshagyma
3-4 fokhagyma

 

 

 

 

 

 

A sót és a többi fűszert száraz serpenyőbe tettem, és hevíteni kezdtem, míg csak nem kezdett pattogzani rendesen.
Mozsárban apróra törtem, és bedörzsöltem vele mindenhol a malackát.
Előtte természetesen kereszt és hosszirányban bevagdostam a bőrét.
A fűszeres pácban hagytam állni egy órát, majd serpenyőben libazsírt hevítettem, és a hús bőrös felét enyhén megpirítottam, majd mind a két oldalát "megkapattam" kissé (a libazsírtól különlegesen finom ízt kap...). Tepsibe tettem néhány kisebb kupac libazsírt, rászórtam a durvára cikkezett vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, ráhelyeztem a húst bőrös felével felfelé, letakartam alufóliával és 200 fokos sütőbe helyeztem.
Ha nem akarjuk a karajt kiszárítani, akkor a sütési idő 190 fokon nagyjából úgy számítható, hogy 25 perc+25 perc minden 450g-ként, így nagyjából két órát kell sütni!
Így a húsi puha, szaftos maradt és átsült mindenhol.
A sütés utolsó perceire levettem róla a fóliát.
Locsolgatni TILOS, mert felázik a bőr, és nem lesz ropogós.
Ha menet közben a hagyma kezdene túlsülni, nyugodtan vegyük ki.
Sütés után 20 percet pihentessük, mielőtt szeletelni kezdenéd.
A szeleteket a csontok mutatják, szép vastagok lesznek:))) A hagymás pecsenyeléről nagyjából leszedem a zsírt és a tálalt húsokat azzal locsolgatom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Picanterben kapható hagymás kenyérrel fogyasztom és spanyol Riohát kortyolgatva gondolok a karácsonyra:)))
Jó étvágyat!

 

November 25.-én már fogyaszthatod is eme finomságokat!

Folytatás következik!
Várjuk ötleteiteket, mit is főzzünk!
Találkozunk a Picanterben!!!


Várunk!

Papas és Bea valamint a Picanteres lányok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://picanter.blog.hu/api/trackback/id/tr22787412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása