2008.11.03. 17:17 Picanter

Márton napi libamáj napok és az újbor köszöntése a Picanterben

Márton nap, lúd, újbor mi köti össze ezeket a látszólag teljesen különböző fogalmakat?

A régiek a Márton napi időjárásból következtettek a télre, mondván:
„Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél,ha barnán kemény tél várható.”
Sokfelé azt tartják, a Márton nap a márciusi időjárást mutatja meg...

Van olyan hely is, ahol „dologtiltó” nap volt.
Tilos volt mosni, teregetni, mert ez a hiedelem szerint a jószág pusztulását okozta volna.

De nem emiatt eszünk szívesen ilyenkor Márton napi libahúst, hanem mert a tavaszi kisliba erre az időre érte el a vágósúlyt és lehetett tömni is!!!
A néphit szerint a lúd mellcsontjából meglehet jósolni a következő hónapok időjárását, ha a liba csontja fehér, hosszú havas, hideg telünk lesz, ha barna,csak amolyan locspocsos fekete karácsonyunk lesz...
Eleink úgy tartották, aki Márton napon libát nem eszik egész évben éhezik!:) 

Ami a májat illeti ilyenkor a legkényesebb ínyencek ízlését is kielégíti, mert a libamáj ilyenkor a legfinomabb! (Papasnak isteni receptje van erre.)

Márton az újbor bírája, tartja a hiedelem, azaz ilyenkor már iható az újbor.
A közmondás szerint " Ha lúd legyen kövér" valamint "Jobb egy lúdnyak száz tyúk nyaknál"...hihihi:)))))) A francia "beaujolois" mintájára nálunk is egyre több borász jelentkezik primőr borokkal.

Ennek szellemében most libatort Ülünk a PICANTERBEN azaz a libacombok mellett, egészben sült libamájat mérünk, Papas híres tokaji 5 puttonyos libamájpástétomával és újbort kóstolunk hozzá!!!
A Vylyen pincészetből: Vylyan Bogyolé 2008 és Vylyan Rose 2008.

Gyertek Ti is 2008. november 11.-15. között a Picanterbe!

 

Papas híres libamájpástétoma:

 

Hozzávalók:

50 dkg hízott libamáj

frissen őrölt bors
Kb.2dl tokaji aszú...de végy egy 0.5-ös palackot...hidd el elfogy a főzés alatt:)))
4 evőkanál 5 puttonyos tokaji aszú a tokaji zseléhez--->1/3 csésze húsleves(kockából is készítheted)2 kiskanál zselatinpor és 1/4 csésze 5 puttonyos tokaji aszúból áll
Chutni--->10dkg aszalt sárgabarack.0.5dl tokaji aszú 5 dkg póréhagyma, késhegynyi gyömbérpor.só.

A libamájat a domború felével lefelé tedd egy lapos porcelántálba.
A vastag részénél feszítsd szét és keresd meg a véres vastag erét. Fogd meg a végét és lassan óvatosan kezd el kihúzni.
Közben a májat egyre szélesebbre hajtsd, így a vékonyabb ereket is el tudod távolítani. Végül a májat egy másfél centi vastagon terítsd szét.
Enyhén sózd meg borsozd meg és locsold meg a tokaji aszúval. Végül eredeti formájára hajtsd össze és nyomkodd meg.
Teríts ki folpackot és tedd rá!A locsolás során rácsorgott tokaji aszút csöpögtesd rá és jó szorosan csomagold be!
Ezután 10-12órára tedd be a hűtőbe.
(...egy pohár megmaradt tokajit azonnal igyál...:)) A pihentetés alatt a tokaji aszú, a só, bors beleivódik a libamájba.
Ezután fél literes csatos,patentos üvegbe amelynek egyenes, nem visszahajtható szája van, vagy porcelán pástétomos edénybe szorosan,tömören préseld bele.
Az edényt fedd jól be és állítsd mély tepsibe és annyi vizet önts rá, hogy az 1/3 részéig érjen!
Tedd a sütőbe és és nagyon kis lánggal (75fokon) 2 órán át párold.
Vedd ki a sütőből és amikor kihűlt tedd be a hűtőbe!
 

A tokaji zseléhez a zselatinport egy kávéscsészében  2 evőkanál meleg vízzel jól keverd el.
A levest a tokaji aszúval egy fél literes nyeles lábasban forrald fel, majd a vízben oldott zselatint öntsd bele majd jó alaposan keverd el és forrald fel!

Hűtsd le, öntsd csészébe és pár órára tedd be a hűtőbe dermedni.

Mikor ezt a mennyei étket tálalod ,a formából vedd ki a libamájat.
Tedd vágódeszkára és márts meleg vízbe egy vékonypengéjű éles kést...( ha nincs ilyened a Picanterben meg tudod venni...és még sonkát is tudsz vele szelni...:))és szeleteld fel majd tedd tányérra.
Vedd ki a hűtőből a tokaji zselét és szeleteld fel apró kockákra majd szórd a libamáj mellé!
A chutnyhoz a sárgabarackot vágd kockára és a tokaji aszúban fél órát főzd kis lángon.
Közben a felszeletelt póréhagymát és a reszelt gyömbért szórd bele!
Leheletnyit sózd és forrald be.
Mikor készen van, lekvár sűrűségűnek kell lennie.
Ezt tálald fel a libamájpástétomod mellé.


Aki nem szeretne ezzel "bajlódni" ezt a finomságot megkóstolhatja nálunk 2008 november 11-től, 15.-ig.
Minden hozzávaló külön is megvásárolható a különféle chatniktól a borzselékig!
Hatalmas a választékunk!

 

 

Márton napi libapecsenye

Hozzávalók:
2 fél libamell
A páchoz:
2dl száraz vörösbor
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olivaolaj
1 fej felkarikázott hagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors.kakukkfű,rozmaring,bazsalikom
libazsír a sütéshez
1/2dl konyak
2 alma szeletekre vágva

 

A libamellen a bőrt vagdosd be kockákra, és jó alaposan sózd be a húst.
Készítsd el a páclevet a felsorolt hozzávalókból.
Önts a húsra és tedd be lefedve egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a húst minkét oldalán süsd egyenként 6-8 percig libazsíron!
Az almát hámozd meg és szeleteld fel, a libamellet mis szintén 1 cm széles csíkokra.
Egy hőálló edénykébe sorba rakd le a húst és az almát. A sütésből visszamaradt zsírral öntsd
le,locsold meg  a konyakkal és sütőben süsd össze őket.

Köretként krumplipürét vagy rizst tálalj hozzá!

 

Tippek:

1. Alma helyett készítheted ananászszeletekkel is.

2. Különlegesen finom lesz, ha házilag készült libazsírral készíted,amiből még libatepertő is lesz...

Receptjét megkaphatod Papasznál a libatepertővel együtt és hozzá puha friss kenyeret ehetsz amit a Picanterben sütünk!:)))

Jó étvágyat!

Várunk nagy szeretettel!

Bea és Papas a Picanterből

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://picanter.blog.hu/api/trackback/id/tr51747753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AL0HA 2008.11.04. 11:26:19

Drága Bea és Papas :)

Köszi a receptet!
Délután benézek hozzátok!

G.

greensalad 2008.11.06. 12:21:22

Bár majdnem minden nap benézek "ezér-azér", jövő héten mindenképpen átszaladok erre a sok-sok finomságra:-))))

Gabi
süti beállítások módosítása